Sunday, March 6, 2016

10 MAKANAN FAVOURITE KETIKA ROAD TRIP

Assalamualaikum

hari cuti..bosan..haha

Korang kalau pergi bercuti or Road trip kan ape yang korang selalu bawak untuk makan dalam perjalanan?Hari ni aku nak cerita pasal makanan kegemaran bile aku and family atau kawan2 buat road trip..long drive dari KL ke utara ke selatan timur barat hahaha 

Selalu kalau bercuti kat semenanjung kitorang drive je..penat memang penat tapi macam lagi best. Dulu dulu zaman sekolah abah aku pon jenis suke bawak berjalan naik kereta je..sebab nak berhenti2 senang..waktu flexible tak rushing..penat boleh rehat. Kalau dengan family memang abah aku la drive cume dewasa ini kalau malam2 kadang aku drive. tengok keadaan la. Kalau dengan kawan2 aku drive. Jarang la tukar2 driver tapi kalau penat sangat tukar la jugak. Aku jenis susah sikit nak tido dalam keta nak2 orang lain drive haha lagipon aku suke tengok tengok tengok ape2 pastu ingat jalan. 

Ok kalau jalan jauh naik kereta ni mesti bawak bekal makanan WAJIB bawak or beli hahaha ade beberapa makanan yang kalau nak g road trip mesti nak ade makanan tu..ok meh aku wat list:-

1. PAU
hahaha tak kire la pau yik mun ke pau annur ke pau ahmad ke janji pau..kalau berhenti RnR mesti nak beli pau. aku suke pau inti kacang and kaya. favourite hehe

credit : google


2. KEROPOK UDANG
haaa yang ni kegemaran juli..merengek2 nak kopok udang kalau road trip. aku makan je kalau dah ade depan mata. hehe



3. BURGER RAMLY
beger kosong je pon tapi macam ko acah2 tak nak makan berat tapi lapar so taknak makan ringan sangat so makan beger ni hahahahhaa saiko jugak kekadang
credit : google


4. KACANG REBUS
ni kalau dengan family abah and mak mesti beli kacang rebus ni..pastu makan tak boleh berhenti.
credit : google


5. BUAH BUAHAN
ni kalau kat RnR sungai perak dengan Tapah..ececececece acah2 makan buah kannn haha fevret aku ciku ciku ciku and tembikai..
credit : google


6. CHOCOLATE
coklat fevret Snickers konon2 bagi tenaga padahal dah melantak macam2 hahah lagi 1 M&Ms yang peanut...nyum nyum
credit : google


7. KEREPEK
kalau mak aku memang suke la beli kerepek2 pastu die tido..aku yang krup krap dengan abah..kalau road trip family memang selalunye aku and abah je la bejaga..abah opkos la kan driver..yang lain hmm nganga hahaha
credit : google


8. MEE KARI
selalu kalau berhenti makan aku suke carik mee kari haha tak tau la mee kari RnR ni cam best..macam mesti mahuuuuu hehehe
credit : google
kene ade tauhu goreng tu baru kick!!hehe


9. ROTI SARDIN
haaaa sardin roll ni selalu mak siapkan nyum2...pastu masalahnye bile makan baruuuu kuar umah tak sampai sejam dah habes hehe what to do...konon2 bawak bekal sebab takyah berhenti beli2 tapiiiii kalau tak berhenti beli yang no 1 sampai no 8 tak road tripppp laaaa mesti nak beli jugak walaupooonn bawak bekal haha

credit : google

10. MINUMAN
haaa air memang macam2..selalu air mineral botol besar, pastu kopi, 100 plus konon2 taknak bagi mengantok hehe kalau neskafe aku tak minum sangat takut sakit perut..kopi ok lagi..neskafe selalu co-pilot aku minum pastu last2 die tido jugak haha u know who you are my co-pilot hahaha
credit : google

credit : google

credit : google

EXTRAAA!!!
kalau road trip kat new zealand kitorang mesti beli potato chips ni..ecewahh gaya macam selalu je roadtrip sane kan hahaha tapi sepanjang road trip tu stock chips ni sentiasa ade la..sedapp nyummsss
credit : google

OK tu je..selamat terliur!!!hehehe

Monday, February 8, 2016

NEW ZEALAND road trip #1

ASSALAMUALAIKUM

aku nak buat entri throwback ni haha pasal cerita jalan jalan aku ke New Zealand and Australia Nov 2015 aritu..

aku pon tak tahu macam mana nak start. setiap kali nak start mesti aku terbuai buai sehingga tak jadi nak menaip haha pengalaman yang tak boleh dilupakan...satu sisi lain dalam kembara hidup aku. pemandangan yang selama ni nampak dekat alam maya dan kalendar2 kini terbentang depan mata. perghh this is reaaaaalllllyyyyy REAL. 

Since ini trip pertama aku ke negara orang putih or mat saleh soo banyak sangat first time hehe sebelum ni pergi belah2 asia je..kali ni western sket hehe dan first time drive kat negara orang bukan drive kereta tapi CARAVAN yang macam lori 5 tan tu durhhhh cemas..

New Zealand ni tak pernah pon terfikir nak pergi. maybe aku rasa mahal sangat kot ek. tapi aisyah ajak ikut tripadik beradik so follow je. aku memang tak banyak study pon pasal new zealand. sebab dah ikut tripadikberadik kan so berserah hehe tapi syukur alhamdulillah sebab caravan mate aku sume study so dorang cerita2 la sikit haha tapi kalau korang ikut tripadikberadik better study je la sikit2 kan supaya tak la terpinga pinga..ni upload gamba tapi tak tau location haha seb bek ade cik julie n cik mar tolong bagitahu location muahahaha

Road trip new zealand ni segalanya tentang view view scenery landskap yang breathtaking amazing awesome! dalam caravan tenganga nganga tengok view..macam terperangkap dalam kalendar gituuuu..abah cakap NZ ni negara landskap. so destinasi kite adalah journey tu sendiri. places of interest pon adalah journey tu sendiri yang boleh kite nikmati percuma sepanjang perjalanan tanpa perlu entrance free. awesome kan.

Trip ni aku gi dengan Aisyah..kitorang ambil ground package New Zealand dengan TripAdikBeradik..untuk Australia je kami plan sendiri. Route kitorang KLIA2 - Melbourne - Christchurch - Melbourne - KLIA2 sebab takde direct flight ke christchurch tepaksa la menyelam minum air kat melbourne hehe journey start 13.11.2015 sampai 22.11.2015

Trip AdikBeradik ni macam mana??ok die macam ni..first follow ig dorang..tengok destinasi mana nak pergi and date...dapat date boleh whatsapp dorang untuk booking. macam trip aku ni total 9 caravan termasuk crew. 1 caravan 6orang. aku dgn aisyah 2 orang so share dengan orang lain la???YES!!! thats the beauty of the trip heheh boleh dapat kawan baru. sebelum ni pergi dengan aisyah 2 orang..skang ramai2 orang..laaagi best..ok dah book nanti die buatkan group whatsapp and ade briefing sebelum pergi tu. pakej termasuk transport accomodation breakfast dinner and guide. so jom start our journey..pastu kat sana korang akan experience drive sendiri caravan tu..nanti trip adikberadik bagi simkad..kite tak konvoi taw..ade certain2 tempat je konvoi macam milford sounds...die bg korang location campsite so along the way suke ati korang la nak melencong ke mana nak berhenti 68 kali tepi jalan nak amek gamba suke ati janji sampai campsite before 8mlm...so sendiri2 manage time k...aku cerita yang new zealand dulu la eh eh eh..

perjalanan bermula dari Melbourne ke christchurch since aku dgn ecah tak bawak sebarang makanan mahupun sekeping biskut so we have nothing to declare hehehe smooth je but still kat airport CHC (christchurch) ade anjing lepas amek beg tu akan mcam hidu2 la beg korang tapi x kene pon..so ok la semua. kitorang sampai chc pukul 8 pagi kot..so mandi kat airport pakai toilet for disable hehe sebab ade shower situ. so dah wangi2 whatsapp2 dengan group yang ade kat airport jugak time tu. pastu tripadikberadik sewa caravan dengan Apollo rental so van apollo pick up kami kat airport and bawak pegi depoh apollo. free je. so kat depoh tu sume geng2 lain dah ade. so dah cukup semua ahli caravan gerak pergi supermarket untuk stock up barang makan. sebab lunch sendiri so kitorang memang dah bincang dengan ahli caravan dari malaysia lagi melalui whatsapp group yang nak tong tong tuk lunch masak sendri. so kumpul NZD100 untuk lunch seminggu plus duit minyak..haa duit minyak sendiri k hehe. ahli caravan aku..aku ecah alia julie mar and CL. semua single cun melecun terhangat di pasaran hahaha. 

Shopping barang dekat Countdown. ala2 giant la kalau kat malaysia. beli chips biskut sayo susu and ape2 la yang mudah untuk di masak. pastu dah set location semua 1st destinantion ke lake tekapo woot wooot jommm. kat sini aku macam ade nak marah sikit la..ingatkan dorg bagi la gps ke ni tak kene pakai phone kite sendiri pastu simkad tak bagi lagi sebab van crew da gerak dulu durhhh prepare awal2 boleh tak..ni pakai phone sendiri dah la nak amek gamba lagi nak navigate lagi..hishhh tp tu small matter i know dorang akan fix semua ni kalau tak fix gak camne nak maju kan ehhhh haha so ecah the driver pon bawak la caravan besa gabak tu ke lake tekapo..3 4 jam gak eh..tapi sepanjang jalan kalau ade view cantik kitorang stop la tepi jalan klik klik jap..1st day kan harusla batak lebih skit hehe. 



view sepanjang jalan ke lake tekapo...sejukkkkkk


saya suka susu awak..



Lake tekapo
Kitorang sampai lake tekapo petang..sejuuuukkkk..view die hmm memang aaaamaaaazing..dekat situ ade jugak church of the god shepherd ke ape tah nama tu..duduk tenung view memang nganga aa mulut..tasik, gunung, langit, bunga2 lupin..arghh perfect view for my first day in new zealand…klik klik klik picture sket…pastu gerak nak ke campsite..lets lets lets
church of god shepherd

Tekapo



Oh on our way ke 1st campsite aku drive…neves..pastu singgah macam rnr ke ape eh ade kedai2 and ade toilet..pastu nak parking..tak Nampak pon ade parking besar tuk caravan kan and tak tahan plak nk tekucil park n terseret laaaaa kereta orang hahahaha baaaannggg!!!! Accident!!!..abes oo keta orang tu taya senget caravan kitorang pon kemek2 gak la..jumpe owner tu mula2 die macam nak marah la..siap cakap ad eke 1000 dolar?haha nasib baik aku ade caravanmate yang terbaek haha CL bagitahu kitorang ade insurans ape sume..amek details sume then setel…balik campsite..aku mase tu memang lah cuak kann haha


Campsite ni terletak di kaki gunung Cook..Mount cook..so amatlah sejuk yang amat. Sampai je dah gelap so tak Nampak lagi view kawasan tu. So trip adik beradik dah siapkan dinner so makan2 kari ayam krik krik and sayur and nasik…pastu mandi then rehat tido.. Ha masa sewa caravan tu portable heater habis untuk disewa so trip adikberadik kate beli sendiri nanti claim kat company sewa caravan tu..erkkk kitorang ni memang asal new Zealand kot eh bole plak tau mane kedai jual heater sebab kat countdown tu xde..hahaha tp tripadikberadik sediakan la but not on our first night..bole bayang?? First night nak hadam cuaca sejuk tapi takde heater..haa bayangkanlah k….lemak lemak berkilo2 ni pon tak boleh nak tolong hahaha. Dalam caravan ade heater tapi dorang kate xbole on kalua caravan stop. Hmmm layaaan..tido tak berapa nak nyenyak sebab sejuk sangat. 
dinner by tripadikberadik..chef kushar and team hehe


Esok pagi bangun tidur…MasyaAllah buka je pintu caravan tu mate macam besinar2 tengok pemandangan yang indah sangat indah sangat sangat sangat..eee macam mana nak cakap eh…dekat gunung2 tu still ade snow kat peak die..snow cap gituu..then after breakfast ape lagi klik klik klik lagi then ade briefing  sikit on our next campsite which is Queenstown. So lets lets..hari ni bos tripAdik beradik drive caravan kitorang. So aku and aisyah duk belakang sekali and tido haha
view campsite pagi2 sejuk yang teramat sangat akibat xde heater haahahahaha ni pukul 6.30 pagi ni..x dapat tgk sunrise bgn lambat..hehe

sane tu tempat bbq


belakang campsite tu


bersama sebahagian dari kawan2 baru...hehe rindu plak tsk tsk tsk

ok journey ke queenstown kite sambung next entri k..hehe

Saturday, January 9, 2016

PROJEKKAWKAW2016

Assalamualaikum

Nampak tak tajuk..kaw kaw gitu..
Pengasas projek syuhada taib hehe

projek menguruskan yang gemok oleh kawan2 aku yang gemok mok mok..start hujung 2015 la beria nk kurus pastu macam senyap je..and kitorang jadi lebih serius di 2016 hahaha poyo ke takkkk

So plan kurus 2016 aku ialah....jap wat disclaimer

****DISCLAIMER: korang kalau nak tiru plan ni aku tak kesah tapi kalau tak kurus or sakit2 jangan nak menuding jari telunjuk atau sebarang jari ke arah aku..semuanya tanggungjawab sendiri..ikot badan ikot kemampuan ikot limit masing2 k..sekian****

1. DIET PLANNER: since aku dah berkecimpung dalam bidang planner dan merupakan salah seorang ahli planner addict malaysia so aku akan abadikan projekkaw2 dalam planner aku hahaha

planner jenis midori haha buku 0 je pastu pepandai la aku diy kan..

ni untuk aku monitor berat aku and ukuran badan haha dulu tulis dalam phone skang nak menulis..sebab lama dah tak tulis pakai pen hehehe yang bawah tu kalau sehari aku tak makan coklat atau kek atau aiskrim aku akan masuk tabung RM5 hehe 3 mende manis ni dulu...yang lain nanti slow2 katenye haha sbb sebelum ni aku lepas makan mesti tercari2 mende manis coklat la kek la mane laaaa tak mok mok mok...

2015 aku tak banyak exercise so 2016 nak lebihkan workout..ni untuk january aku wat la 7 jenis exercise nanti february maybe tuka jenis lain and tambah sikit2 hehe contoh macam crunche 20x tu kalau aku wat 40x aku tulis la 2 gituuu...
2. GREEN TEA AND DETOX TEA :ni kalau boleh aku nak minum witohut fail hehe green tea 1 pg 1 malam kalau boleh 3x ke 4x ke...pastu detox 4x seminggu ke...nape tak hari???pokaiiiii la keje nak membeli teh ajeee wehhh...sbb detox tea ni mahal sikit...klu green tea rm10 dapat dah 40bags..detox tea ni rm50 lebih kot 40 bag..beli kat watson..

3. LESS DESSERT: yeah aku lah hantu desserttttt...coklat kek aiskrim sume aku akan kurangkan kalau boleh bye bye tros huhuhu T_T kalau makan pon maybe sesudu la demi menjalani hidup yang lebih manis dan bermakna.'

4. EXERCISE: aku mesti berazam untuk buat exercise at least shake2 with lifting dlm sehari...mesti mesti messstiiiiiiii Fighting!!!!

5. MANAGE STRESS: ni part paling susah..aku dah la suke pikir mende yang kecik2 yang tah ape..selama ni aku tak kurus sebab stress la haha memang bukan masalah aku tp cubit peha kanan peha kiri terasa kan..so kalau stress kite gi kelas zumba hehe 

6. TIDUR AWAL BANGUN AWAL : mesti tido awal..paling lewat 11.30pm..bangun paling lewat pukul 6pg..pastu jangan tidur dah...

7. TRY MAKAN BANYAK SAYUR : ni tak tahu la bole ke tak..huhu at least kene makan gak sayur supaya fibre2 from sayur masuk ke dalam badan

8. NO FAST FOOD : ni aku akan cube buat macam dessert tu...

9. SEMOGA BERJAYA!!!

So far ni dulu la plan aku..nanti ade plan baru aku tambah k hahaha

tata!!

Friday, January 8, 2016

Turun 19.6kg Setahun =p

Assalamualaikum

2016..aku ada misi besar which is mengecilkan badan yang besar hahaha

2015 aku berjaya menurunkan berat sehingga 20kg...ok ok 19.6kg lebih tepat =p
maybe sikit bagi sesetengah manusia tapi bagi aku yang merasai yang besusah payah its worth it..
tu pon ade yang cakap waaahhh hebat hahahah aku rasa orang yang berjaya menurunkan berat badan walaupun hanya sekilo memang SANGAT HEBAT yeee sangat sangat hebattttt..saluteeee!!

Sungguhpun hanya 20kg banyak kisah duka dan suka disebaliknya..ok yeelaaaa 19.6kg jee..ade kawan2 rapat yang tanya macam mana aku buat...ok la aku cerita...haha *bajet macam turon 50kg nak share cerita***** helloooo aku cerita bagi yang nak baca and menerima cerita aku secara positif je k..ye aku tau perjalanan aku masih panjang tapi takpe aku abadikan cerita yang awal2 ni utk bagi semangat kat diri sendiri yang kadang cepat give up...so rase down bolela baca entri ni balik..mihmihmih...bagi yang rasa2 mcm eleeehhh die ni da la blom kurus pon da nak acah acah bagos....korang yg mcm ni sila bace cerita orang lain k..thank you in advance hehe 

Kisahnye bermula Nov 2014..

kalau ikutkan nak kurus ni dari duluuuu lagi nak kurus. macam2 cara buat, ubat pon telan, london weight pon aku pnah pegi tawwwwwwww hahaha mak belanja tapiiiii semuanya hampeh..aku siap dapat gastrik makan 1 program ni haa siap masuk hospital koo...mula2 aku ingat gastrik sebab makan tak teratur sebab bergantung pada minuman kurus tu...tapi bile next 3 year lepas tu aku try lagi produk yang sama time puasa still kene gastrik trok..so aku still ingat sebab puasa pastu next year try lagiii stilllll gastrik trokkk muntah siap rasa nak mati hahah tp Alhamdulillah panjang umur dan aku rasa maybe produk tu yang tak sesuai dengan aku..So lepas tu dari 2013 2014 kawan2 selalu post pasal peserta2 JK1M by kevin zahri tu..korang tahu kan program tu..dorang lose weight natural way..tak pakai ubat pon...aku selalu la tengok insta kevin tu baca cerita2 perjalanan kurus dorang sangat inspiringggg!!!kire kalori makan ikot kalori aku pon ikot laaaa secara membabi buta hahaha melalui pembacaan je...hmmm tak menjadi wehhh..kelaut kelaut...last sekali DEC 2014 aku decide nak join Seminar JomKurus 1 Malaysia by Kevin Zahri kat prince court medical centre...seminar last tuk 2014..aku pon ajak soley..so kat situ baru la tahu cara2 diet and kire kalori yang betol..rasa nak nangis bile belaja and tahu semua bende..aku tak masuk taw JK1M yg 6bulan tu..aku pergi dengar seminar sahaja..hehe...so bermulalah journey kurus aku 2015 berbekalkan ilmu tu hahaha...

Ok meh aku senaraikan apa yang aku buat

1. Start kire BMR korang boleh google BMR punye formula atau download je Apps MyFitnessPal setel.
ni yang belajar masa seminar tu.....ni bukan berat aku taw hahahaha


2. Gune apps tu and rekod berat umur tinggi nanti die kire BMR pastu korang masukan la makanan apa yang korang makan apps tu siap kirekan kalori sume eaaasyyyyy

3. Korang google2 la baca cerita2 orang yang dah berjaya and how they did baca je slalu 1 hari 1 cerita

4. GREEN TEA..aku rasa green tea ni membantu la sngat membantu..banyak kelebihan kan greentea ni..aku minum 1 pg 1 mlm or ptg tapi mesti minum hari hari..hari2 kalau aku g bercuti je aku tak minum hehehe tak kisah la brand ape...yang aku pernah minum korea organic green tea pastu lipton pastu ahmad tea pastu BOH pastu jepun punye green tea sume pon ok janji green tea..

5. Exercise....aku ade beli mesin shake2 tu ala yg berdiri je goyang2 tu hahah nak yang paling senang kan..janji goyang..aku tak taw la die membantu ke tak tapi at least begerak gak la lelemak aku...tu pon kadang2 buat kadang tak hahah

6. Dumbell or weight lifting..ni lebih kepada toning la..u know la muscle da lembik kene la keraskan balik..muscle bukan lemak k =p =p =p haha ni pon aku beli yg berat sikit 12kg eh 6LB lebih kurang 10 12 kg cmtu kan..aahh xtaw la haha ni aku buat sambil shake2 kalau tak shake tak buat laaaaa haha and kadang2 time tgk cite korea sambil buat sikit2 je la hasilnye aunty yang jahit baju aku cakap lengan da kecik perut kecik sikit auuuwwmmmm haha
shake shake uolss....

7. Sauna...aku beliiiiiiii jugak hahahha tapi now da masuk store...membazir kan tp elok sebenarnya..tapi aku malas laaaaaa lame2 dalam tu boring..walaupon sambil tgk cite korea..tak boleh la tak feeeeellllllll ok aku reject sauna ni..kalau korang nak beli ok no problem

8. Paling penting adalah JAGA MAKAN...ni part paaaaling susah...masa awal2 tu aku tak makan nasi..banyak gak turun..pastu makan nasi sikit macam seminggu sekali..ehhhhh tros naikkkk banyak plak...so aku tuka plan makan nasi seminggu 3x hahah tapi sikit2 la tak la segenggam sikit sangat lebih sikit je dari segenggam hehe ikot korang punye jumlah kalori intake..kalau banyak kalori banyak la korang leh mkn janji jangan lebih.......pahammm kalau ikutkan makan apa2 pon boleh tapi portion control janji tak lebih kalori intake...makan mende2 sihat..aku ni x makan sayur taw huhu sayur bayam tauge tu bolehla...fast food kurangkan klu makan kfc mintak dada kulit buang..tu nasihat aku kepada korang la..tapi aku kalau makan kfc aku mkn kulit die semuaaaa siap mintak kulit orang hahahaha jangan tiru aksi ini k...sebab tu tak turun 40kg kot huhu

9. Cheerleaders...ni paling penting hahah group support yang terdiri daripada si gemuk and si kurus...share ape korg makan share bape naik bape turun..nanti ade yang skolahkan ko yang sound2 ko makan banyak tak kurang juge yang hasut2 ko dengan hantar gamba2 makanan sesedap cissss pastu kawan2 yang suggest2 makanan cara exercise..family yang support...semualaaa my cheerful cheerleadersss hehehe

10. Bulan ramadhan aku buat misi 5kg sebulan sbb nk cover raya nanti nk mkn sesedap hahaha tak la tapi memang aku buat dengan serius la dan aku berjaya turun 4.9kg sepanjang ramadhan...so ok laa hehe buke puasa makan oat jeeee haha 2minggu pertama ramadhan laa pastuuu no more oat..nasiiii plak tp x byk la...tron gak la 4.9kg walaupon target 5kg.

11. DETOX aku rasa ni pon penting kot sebab yela da banyak toxic dalam badan ni kan..aku beli teh detox kat watson je clenx tea x silap..seminggu minum 4kali..haaaa aku ade gak beli GC TEA konon nak kurangkan craving pada mende2 manis...hmmm xde nye kalau dah suke tu makan la ape pon tetapppppp tak jalan..tapi at least gc tea boleh stabilizekan kot kadar gula tu aku pon tak tahu la sebab aku minum 30 paket je...beli sekotak 60 share 2 org pastu stop tak minum dah...haaaaa selain detox dengan teh bli kat watson tu aku wat bekam gak...nak detox katanye hahaha tapi sekali tu je la awal2 tahun...ni 2016 ni pon aku dah wat 31 dec 2015 aritu..semangat taaakkkkk hehe

Aku rasa tu je kot...nampak macam senang kan...sebenarnya ade satu time tu sebulan berat aku tak gerak2 nanges2 aku memikirkannya aku mcm aku da la x mkn nasi x mkn tu xmkn ni shake2 lagi taaaakkkk trun jugak..pastu aku makan nasi sebab dah give up hahaha so next week tu berat naik sikit aku mcm lega la sebab at least gerak..then next week lagi die turun banyak sikit hehehe happy!!

dari segi makanan tu..memang mule2 poyo la jugak aku ni g beli yogurt isi ayam nk masak sendri la ape la last2 hmmm membeku la ayam tu sebulan dalam peti...ni pon korang jgn tiru aksi aku..korang kene lebih bersemangat k..aku ni duk dgn family..pagi2 ade sarapan balik petang lauk2 panas nasi panas terhidang..ko ghaseeeee..pitam akak..kadang2 time poyo datang balik tros naik bilik tak tururn2 dah hahaha satu lagi tips jgn bia perut lapa..standby je biskut ke roti ke dalam beg...

menurut pengalaman turun 19.6kg aku ni 1st step kalau nak kuruskan badan ni korang kene berkenalan dengan badan korang...macam mana???eksperimen laaa hehe 2015 ni memang aku eksperimen badan aku yang aku nampak la:-

1. AKU kalau makan nasi hari2 walaupon nasi separuh badan aku cepat naik..kalau tak makan nasi tapi makan mee roti mihun pasta badan aku cepat je turun walaupon makan mee tu banyak..
macam KAWAN AKU..die makan nasi hari2 berat still turun..tp kalau die tak makan nasi die mkn carbo lain banyak senaaaaang je naik..soooo sila berkenalan dengan badan anda!!

2. Green Tea ni kan mcm boleh tingkatkan metabolisme..so rasa cm bertenaga je sepanjang hari so aku suke green tea..hehe jangan letak gula taw...air masak minum banyak2...

pastu nak exercise tu know your limit...jangan paksa..nanti teseliuh tekehel langsung ko xleh exercise seumur hidup mengggeeemok la ko sane hahaha macam aku ni pon da sakit2 lutut bukan sebab exercise tapi sebab gemokkkk laaa...so know your limit..kalau g kelas zumba ke erobik ke kalau orang melompat ak takyah laa gatal nk lompat kan wat je aksi lain haha aku pon nak tggu berat aku sampai satu tahap yang memuaskan untuk aku bersenam dengan lebih mantap now slow2 je dulu..


hmm ape lagi eh aku buat yang turun 19.6kg ni...tu je kot...nanti aku share PLAN 2016 aku mihmihmih....semoga plan 2016 ok sikit dr 2015 sebab dah kenal badan sikit2 kan ok till then!!!nak tanya apa2 email sophiazaireenmk@gmail.com xpon follow instagram @sophiazaireen haha sebab kalau komen kat blog ni kadang2 tak baca..k k k tata

wassalam



Saturday, January 2, 2016

Happy New Year 2016

Assalamualaikum...

Sebenarnya nak buat entri trip new zealand tu..tapi tak sempat la huhu so arini ade kesempatan sikit saya nak mengucapkan


Selamat Tahun Baru 2016!!!






Entri new zealand tunggu kesempatan lain k hehehe